Ota yhteyttä


Puh: 09 727 99 370

info@mielenrauha.com
Tilaa uutiskirjeAjankohtaista
YHTEISTYÖSSÄ


Koulutus.fi pieni jpg

Images


Temi logo med


PALKINNOT

Success story award winnerTotti Karpelan ulkomaanturvallisuus artikkeli Singaporen Suomalaiset julkaisussa lehdessä


Totti Karpela Mielenrauha koulutuspalvelut Oy:stä kävi kertomassa Singaporen suomalaisille ulkomailla asuvien ja matkustavien turvallisuudesta. Illan aikana käsiteltiin turvarutiineja, henkilökohtaista ja perheen turvallisuutta, uhrikäyttäytymistä ja toimintaa kriisitilanteissa. Kaksituntinen seminaari piti sisällään paljon arkisia turvallisuuden aiheita ja antoi paljon vinkkejä ja ajateltavaa.


Mielenrauha Koulutuspalvelut Oy on alallaan suurin, yksinomaan ennaltaehkäisyyn keskittynyt koulutus- ja asiantuntijayritys Suomessa. Suomessa toiminta on alkanut 16 vuotta sitten ja Hong Kongissa yritys on toiminut 2,5 vuotta. Johtaja Totti Karpela on pitkään toiminut poliisin palveluksessa mm. hälytystehtävissä ja valtakunnallisena itsepuolustuksen kouluttajana. Hänet tunnetaan väkivaltarikollisuuden asiantuntijana ja energisenä sekä hauskana turvallisuuskouluttajana - kuin myös neljän turvallisuuskysymyksiä käsittelevän oppaan kirjoittajana. Totti on erikoistunut väkivaltatilanteiden ennakointiin, uhka-analyyseihin ja lähestymiskieltoihin. Hänet on myös koulutettu poliisin erityistilanteiden neuvottelijaksi.

Vinkkejä perheen turvallisuudesta


Jokaisen tulee tietää hätänumerot mutta sen lisäksi meillä tulee olla valmiudet toimia sen 5-15 minuutin ajan, ennen kuin pelastuslaitos ehtii tapahtumapaikalle. Vasteajan toimintavalmiudessa oleellisia ovat elämää ylläpitävät toimenpiteet (elvytys, heimlich-ote) ja ensisammutuksen askeleet.
Perheen turvallisuudessa on oleellista tiedostaa vaaratilanteet, keskustella niistä, suunnitella, varautua ja harjoitella. Vaaratilanteita voi olla niin kotona kuin sen ulkopuolella. On hyvä tiedostaa perheen turvariskit ja suunnitella niihin varautuminen. Tähän voi sisältyä mm. Lähimpien sairaaloiden sijainnin selvittäminen, ensisammutuskaluston (ts. turvallisuudesta Vaahtosammutin ja peite) ja vakuutusten hankkiminen sekä ensiapukurssit.
Hätätilanteita varten perheessä tulee olla pääsuunnitelma, jonka tehtävä on ennaltaehkäistä, varasuunnitelma, joka minimoi vahinkoja ja hätäsuunnitelma varsinaista hätähetkeä varten. Riskien hallinnassa on oleellista punnita vaihtoehtoja ja kompromissit ovat joskus välttämättömiä. Myöhästytkö esimerkiksi lentokoneesta kun et löydä Indonesiasta taksia, jossa takapenkilläkin on turvavyöt?

Vinkkejä liikenneturvallisuudesta


Selvästi suurin turvallisuusriski yksilöllä on tieliikenteessä. On hyvä kiinnittää huomiota auton nopeuteen ja vuosimalliin ja käyttää AINA turvavyötä. On turvallisempaa käyttää paikallista kuljettajaa jos tämä vain on ajokunnossa. Laki kieltää väsyneenä ajamisen, mutta silti väsymys on liikenteessä yleistä. Ajoneuvohallituksen tekemän tutkimuksen mukaan mm. joka viides suomalainen kertoo nukahtaneensa rattiin. Lisäksi on hyvä tuntea paikallinen liikenne ja vastuu. Onnettomuustilanteissa dokumentoi aina kaikki onnettomuuspaikalla. Ota kuva autosta, auton rekisterikilvestä ja tapahtumapaikasta. Oireet ja ongelmat voivat ilmaantua myöhemmin ja vakuutuskorvauksissa oleellista on tapahtuman todistettavuus.


Vinkkejä matkaturvasta


Turvallisuuskysymyksiä tulee miettiä myös lomalla. Hotellivalinnassa voi myös ottaa huomioon turvallisuustekijät, sillä hätätilanteessa pelastustöistä vastaa vasteajan puitteissa aina hotellin vastaanotto. Turvallisuusexpertti kertoi itse majoittuvansa vain amerikkalaisissa hotelleissa niiden paloturvallisuuden takia ja testaavansa vastaanoton tietämyksen asioista aina ennen majoittumistaan. Sen lisäksi hän tarkastaa aina henkilökohtaisesti pelastumis– tai poistumisreitit kävelemällä ne läpi ja tutkii käytössä olevat sammutusjärjestelmät.
Turisteille suuri uhka on joutua taskuvarkaiden kohteeksi. Ammatti ja taparikolliselle tyypillisiä piirteitä on mm. se, että rikokset ovat ensisijainen tulonlähde, teot ovat suunniteltuja ja valmisteltuja, uhria tarkkaillaan etukäteen ja uhri on aina heikompi. Ammattirikolliset minimoivat kiinnijäämistään sillä, että he toimivat yleensä pareittain tai ryhmissä kotipaikan lähellä.
Riskejä voi minimoida monilla tavoin. Suuret rahat ja luottokortit voi kantaa esimerkiksi vyökotelossa housujen sisällä ja selkäreput ja käsilaukut aina vatsan puolella. Kun kännykkä ja kukkaro makaavat näyttävästi kahvilan pöydällä tarvitaan vain parin sekunnin pään kääntäminen ennalta järjestettyyn yllättävään häiriöön, että ohikulkija voi napata omaisuuden pöydältä. Mahdollisen varkauden varalta voi luottokorttien etu ja takapuolista samoin kuin passista ottaa valokopiot ja säilyttää niitä hotellissa tai sähköpostissa, jotta korttien peruutus onnistuu tarvittaessa nopeasti.


Vinkkejä henkilöhtaiseen turvallisuuteen


Henkilökohtaisessa turvallisuudessa on hyvä luottaa omaan vaistoonsa. Pää-, vara- ja hätäsuunnitelmat on hyvä laitta kuntoon etukäteen. Ulkomailla on hyvä sulautua massaan liikkumalla määrätietoisesti ja näyttämällä paikalliselta. Sen sijaan, että levittää kartan eteensä voi kantaa kainalossa vaikka paikallista lehteä. On hyvä karsia pois turhat houkutukset (kalliit korut jne) ja tiedostaa miten paikalliset reagoivat. Kun näet, että paikalliset säikähtävät, katoavat paikalta tms, on sinunkin syytä olla varuillasi/ seurata esimerkkiä.
Turvallisuusvälineitä on hyvä kantaa aina samassa paikassa. Puhelimet kannattaa aina säilyttää ja ladata samassa paikassa, jolloin ne ovat nopeasti saatavilla. Tunnista turvataivaat (poliisit, sairaalat, hotelliketjujen aulat jne) sekä pullonkaulat. Välttämällä kaavamaista rutiininomaista liikkumista voit myös ennaltaehkäistä vaaratilanteita.


Vinkkejä luonnonriskitilanteisiin


Suurten luonnonkatastrofien aiheuttamia vahinkoja voi minimoida mm. varautumalla täydelliseen omavaraisuuteen ensimmäisiksi 48-72 tunniksi varaamalla riittävästi vettä ja hyvin säilyvää ruokaa. Tapaamispaikka, jos koti on tuhoutunut, tulisi sopia etukäteen. Puhelin kannattaa aina pitää ladattuna ja jos puhelinyhteydet hankaloituvat paras yhteydenottomuoto voi olla SMS ja Facebook.


Singaporen turvallisuudesta


Singapore koetaan moneen muuhun maahan verrattuna varsin turvalliseksi maaksi. Vaikka turvallisuuskysymyksissä ei olisikaan yhtä ehdoton kuin turvallisuusekspertti Totti Karpela voi kodissakin varautua hätätilanteisiin hyvin ennalta. Perheissä hätätilanteita voi harjoitella etukäteen lasten kanssa leikkimällä. Etukäteen kannattaa tarkistaa, että numerot, joihin hädän hetkellä tulee ottaa yhteyttä, ovat kaikkien tiedossa ja helposti löydettävissä.
Meillä on leikin varjolla harjoiteltu esimerkiksi sitä tilannetta varten, että 5-vuotias olisi yksin kotona yllättäen tajuttomana makaavan aikuisen kanssa. Yhden leikki-illan jälkeen puhelu hätäkeskukseen (leikisti) kaikilla perheen puhelimilla, tarkistus hengittääkö potilas ja kääntäminen kyljelleen ainakin 70kg asti onnistui helposti sekä 5-vuotiaalta että kotiapulaiselta. Leikki oli suosittu ja siitä pyydetään usein kertausta! Samalla tavalla voi harjoitella tulipalon varalta, voimakkaan verenvuodon varalta ja niin edelleen.
Singaporessa hätänumeroihin vastataan 10 sekunnin sisällä ja poliisi takaa hätätapauksissa ehtivänsä paikalle 15 minuutissa ja ambulanssit viimeistään 20 minuutissa. Ambulanssit vievät potilaat aina lähimpään Singaporen yleiseen sairaalaan. Singaporessa on hyvä huomioida, että taksilla sairaalaan pääsee monesti nopeammin kuin ambulanssilla, etenkin jos lähin sairaala on yksityinen. Yksityisillä sairaaloilla on myös omat ambulanssinsa.
Koska koskaan ei voi ennalta tietää, missä ja milloin sairaalahoitoa vaatia onnettomuus voi tapahtua on hyvä tutustua Singaporen sairaaloiden sijaintiin etukäteen. Kun allergiaoireista kärsivää lasta kuljettaa hoitoon East Coastilta on lähin sairaala ainut vaihtoehto, riippumatta siitä onko se oman kodin lähin jo tutuksi tullut


Julkaistu Suomen Singaporelaisten julkaisussa huhtikuussa 2013.


12345678