Ota yhteyttä


Puh: 09 727 99 370

info@mielenrauha.com
Tilaa uutiskirjeAjankohtaista
YHTEISTYÖSSÄ


Koulutus.fi pieni jpg

Images


Temi logo med


PALKINNOT

Success story award winnerMetron uudet järjestyksenvalvojat osaavat Puhe-judoa, HELSINGIN SANOMAT 29.10.2013


HELSINGIN SANOMAT 29.10.2013, Maija Aalto

HS:n artikkeliin tästä.

Metron ja raitiovaunujen järjestyksenvalvonta siirtyy perjantaina kaupungin omalle liikelaitokselle Palmialle.

Valvojien määrä ei juuri muutu uudistuksessa, mutta heidän on tarkoitus olla nykyistä enemmän näkyvillä ja avuksi matkustajille. Uusien työntekijöiden  koulutuksessa on painotettu asiakaspalvelua ja puhejudoa.

"Puhejudossa on kyse esimerkiksi siitä, että opetellaan olemaan rauhallisia haastavissa tilanteissa ja saadaan eväitä päästä tilanteista puhumalla eteenpäin", kertoo palvelupäällikkö Pia Leivo Palmian turvapalveluista.

Järjestyksenvalvojilta voi tulla pyytämään apua esimerkiksi lipun ostoon.

"Haluamme, että matkustajat tuntevat olonsa turvalliseksi metrossa ja raitiovaunussa", Leino selittää. Metromatkustajat ovat Helsingin Seudun liikenteen tutkimuksissa aiemmin tänä vuonna kokeneet matkustamisen vaarallisemmaksi kuin aiemmin, vaikka järjestyshäiriöiden määrä ei ole kasvanut.

Uusia järjestyksenvalvojia on yhteensä palkattu satakunta, osa tekee töitä kokopäiväisesti ja osa esimerkiksi opiskelujen ohella. Leinon mukaan sopivien löytäminen oli lopulta helppoa, sillä tehtävään tuli noin 450 hakemusta.

Osa keskittyy tekemään töitään metroasemilla, osa partioista kiertää junien mukana. Mustiin pukeutuneen Palmian työntekijän tunnistaa metrossa tekstistä järjestyksenvalvoja, joka lukee isolla selässä.

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ja Palmia tekivät turvapalveluista sopimuksen kesäkuussa. Sopimuskausi on nelivuotinen. Neljän vuoden sisään länsimetron on tarkoitus valmistua ja HKL tahtoo myös siirtyä metroissa automaattiajoon.

"Automaattimetrossa meillä on tarve henkilökunnalle, joka pystyy tarvittaessa siirtämään viallista junaa. Yhtenä vaihtoehtona on mietitty, että järjestyksenvalvojia koulutettaisiin tähän. Mitään ei ole kuitenkaan vielä päätetty", sanoo HKL:n turvallisuuspäällikkö Jyri Kaisla. Toisaalta on myös ehdotettu, että osasta nykyisiä kuljettajia voitaisiin ehkä kouluttaa järjestyksenvalvojia.

Aiemmin HKL on ostanut järjestyksenvalvonnan Securitakselta.


12345678