Ota yhteyttä


Puh: 09 727 99 370

info@mielenrauha.com
Tilaa uutiskirjeAjankohtaista
YHTEISTYÖSSÄ


Koulutus.fi pieni jpg

Images


Temi logo med


PALKINNOT

Success story award winnerTotti Karpelan haastattelu Iltalehdessä: "Valtioiden johtajat kohtaavat sekä suunniteltua että hetken mielijohteesta tehtävää väkivaltaa."


Valtioiden johtajia kohtaan hyökkäävät ihmiset ovat taustaltaan ja motiiveiltaan varsin erilaisia.

He voivat kärsiä pakkomielteistä, suoranaisista harhoista, luonnehäiriöistä tai motiivina voi olla silmitön viha, kertoo kohdennetun väkivallan torjunnan asiantuntija Totti Karpela.

Uhkailijoiden taustoja, motiiveja ja aikeita pyritään selvittämään nykyisin väkivalta-analyyseilla.


Ensimmäisenä arvioidaan, onko uhkaajalla todellisuudessa edes kapasiteettia uhkauksiensa toteuttamiseen.


- Analyysissa arvioidaan monia näkökulmia. Jos liikuntarajoitteinen Kittilästä kirjoittaa uhkauksen verkkoon, hän ei hyvin todennäköisesti tule sitä oikeasti toteuttamaan Helsinkiin, Karpela vertaa.Suunnitelmat vuotavat


Karpela ei turvallisuussyistä kerro tarkasti, miten uhkaavia henkilöitä löydetään, seurataan ja estetään toimimasta. Sen hän voi kuitenkin paljastaa, että hyvin moni uhkaajista paljastaa itse itsensä.


- Hätkähdyttävän suuri osa kertoo aikeistaan jollekin eli tekijät eivät pysty olemaan hiljaa suunnitelmistaan. Iso merkitys on myös perinteisellä poliisityöllä, Karpela sanoo.

Vaikka suuri osa turvaorganisaatioiden työstä tapahtuu taustalla, näkyvällä suojelulla eli käytännössä mustiin pukeutuneilla turvamiehillä on edelleen iso merkitys.


- Tiedossa on tapauksia, joissa hyökkääjä on luopunut suunnitelmistaan todettuaan, että toteutus olisi liian vaikeaa, Karpela kertoo.Kymmeniä työkaluja


Valtioiden johtajiin kohdistuu sekä spontaania että suunniteltua väkivaltaa. Spontaani väkivalta on usein hetken mielijohteesta tai ainakin vähäisellä suunnittelulla tehtyä.


Sitä ovat kokeneet 2000-luvulla muun muassa George W. Bush, jota heitettiin kengällä tiedotustilaisuudessa ja Silvio Berlusconi, joka sai kasvoihinsa vertavuotavan osuman Milanon katedraalin pienoismallista.

Spontaani väkivalta ei välttämättä ole fyysisesti erityisen uhkaavaa, vaan pyrkimys voi olla vain kohteen nolaaminen, Karpela sanoo.


- Suuremmat riskit ovat kohdennetussa ja suunnitellussa väkivallassa. Nekin iskut ovat tosin usein yksittäisen henkilön suhteellisen vaatimattomia hyökkäyksiä.


Karpelan mukaan kohdennetun väkivallan ja lähestymiskäyttäytymisen tutkimus on ottanut isoja harppauksia 2000-luvulla, joten myös valtioiden johtajien turvallisuus on parantunut merkittävästi.


Turvaorganisaatioilla ja viranomaisilla on nykyisin käytössään jopa kymmeniä työkaluja, joilla väkivallan uhkaa voidaan selvittää jo ennakolta. Tiedosta hyötyvät niin merkkihenkilöt kuin tavallinen kansa.


- Väittäisin, että merkittävä osa erilaisista vakavista väkivaltarikoksista ja hyökkäyksistä on pystytty viime vuosina ennaltaehkäisemään. Media ymmärrettävästi nostaa esille onnistuneet tai lähes onnistuneet iskut, mutta huomattavasti pienemmälle huomiolle jäävät torjutut iskut. Ne eivät toisaalta aina kansalle kuulukaan, Karpela sanoo.Kansa ei tapaa presidenttejä


Karpela arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kohtaavat Helsingissä turvallisissa olosuhteissa, sillä tieto tapaamisesta tuli julki myöhään ja taustalla ovat äärimmäisen ammattitaitoiset turvallisuusorganisaatiot ja Suomen poliisi.


- Mitä myöhemmin tieto tapaamisesta tulee, sitä turvallisempaa yleensä on. Siksi esimerkiksi Britannian kuningashuoneen jäsenet tekevät hyvin nopealla varoitusajalla erilaisia vierailuja. Myös Barack Obama harrasti samaa.


Turvallisuutta lisää myös Suomen ja Helsingin pieni koko.


- Täällä on helpompi kontrolloida erilaisia asioita. Helsinki on tässä suhteessa erilainen kuin Pariisi, Lontoo tai Barcelona, Karpela huomauttaa.


Tästä huolimatta tavallinen kansa ei Karpelan mukaan todennäköisesti pääse lähelle presidenttejä.


- Mitään tarpeettomia riskejä ei varmasti oteta. Kansan lähelle tuleminen olisi aina riski.

12345678